Candida Albicans 

 

 Candida  je húže vnatý ničiteľ zdravia a je akoby chýbajúce očko v reťazci mnohých moderných ochorení, napriek našim veľkolepým lekárskym vymoženostiam a technologickému vybaveniu.

Väčšina ľudí, ktorí majú Candidu, sa s tým nechcú zmieriť, až pokým nezačnú byť vážne chorí. Príznakov je veľa a vyzerajú nepríbuzne, takže popletú lekára i pacienta. Candidu je však veľmi ľahko kontrolovať a je tu jednoduchá cesta, ktorou je možné ju kompletne odstrániť z nášho tela. V prvom rade nesmieme zabudnúť podstatnú príčinu rozšírenia Candidy. Je to zoslabenie nášho imúnneho systému, ktoré zapríčinila CD. Pre konečné víťazstvo musíme stále držať bezgluténovú diétu do konca života. Podľa názoru mnohých špecialistov by sa naše telo malo vysporiadať so všetkými nežiadúcimi vírusami a baktériami, keď je CD pod kontrolou, dodržiavaním bezgluténovej diéty. Ale príroda, ako i náš imúnny systém má veľa času a preto sa neponáhľa. Keď chceme urýchliť proces a pomôcť nášmu imúnnemu systému zničiť Candidu, musíme ju prestať kŕmiť. Cukor je hlavný zdroj potravy pre Candidu. Dobre je prestať jesť po dobu 5 - 6 týždňov cukor a akékoľvek ovocie (včítane citrusov), kukuricu, mrkvu a iné sladkosti. Dobré je jesť veľa cesnaku, kto môže a neodmieta akékoľvek mäso, hlavne bravčové, hodne bravčovej masti, slaninku, vajíčka, kyslé mlieko (nie sladké), jogurt, kefír, zemiaky, cibuľu, kapustu a ostatnú zeleninu. Táto diéta vyhladuje Candidu na smrť, k vyčisteniu zbytkov veľmi pomôže náš zosilnený imúnny systém. Z toho dôvodu pre telesne oslabených pacientov (podľa skúsenosti v mojej rodine), nesladkú diétu treba začať asi mesiac po začatí bezgluténovej diéty. Zhynutie Candidy začne asi po 3 týždňoch a pretože jedovaté látky a plyny, ktoré sa z jej pozostatkov vytvárajú, vniknú do krvného obehu, pacient sa cíti veľmi zle. Všetko bolí, zhora až dolu. Tiež farba pokožky sa mení od bielej ku žltej až po zelenú. Muži môžu mať krátkodobé problémy s prostatou, i keď nikdy predtým ich nepociťovali, lebo Candida je vo všetkých orgánoch, včítane prostaty. V tom čase je dobré piť veľa tekutín, tiež riedky jogurt, kyslé mlieko a kamilkový čaj a to každé ráno a po obede (čaj nie je dobré piť pred spaním).
Candida bola náš spoločník nášho doterajšieho života, preto neodchádza ľahko. Zapríčini nám všetky nevoľnosti a bolesti, ktoré si človek ani nedokáže predstaviť. Nesladká diéta trvá minimálne 5 týždňov. V extrémnych prípadoch dlhšie, keď si chceme byť istí, že sme úplne čistí (pokiaľ je biely jazyk). Po ukončení tejto diéty môžeme znova jesť ovocie s dobrým pocitom, že keď sme za neho zaplatili, budeme mať z neho úžitok. Čo sa týka priameho cukru, budete mať pocit, že nie je už taký sladučký ako bol pred diétou a budete vedieť sa bez neho zaobísť. Nesladká diéta sa doporučuje opakovať každý rok, za účelom vyčistenia zažívacích orgánov a pokožky (hnedé šošovice na pokožke sú obyčajne z cukru).

Po ukončení nesladkej diéty, bez ohľadu na vek, máme zdravú farbu na celom tele, jazyk máme ružový a nadobudneme normálnu váhu tela (chudý priberie a tučný stratí na váhe), vlasy nám zhustnú, máme menej šedín a telo sa vzpriami. Nemáme problémy s chrbticou, krvným tlakom, so stolicou, lepšie spíme, nemusíme sa viac kŕmiť umelými vitamínami, jednoducho povedané, sme znova narodení, s chuťou do nového tvorivého života.
Jak by měl takový jídelníček při protikvasinkové dietě vypadat? Začít můžeme ráno bylinkovým čajem nebo čerstvou mrkvovou šťávou z odšťavňovače. Pak přijde vhod například kukuřičná nebo jáhlová kaše nebo miska jáhel s tempehem a kysaným zelím. K obědu bychom měli začít salátem – například z listového salátu, červené řepy, rajčat, mrkve, s troškou cibule nebo pórku. Zálivku můžeme vytvořit z rozmixovaných ořechů s olivovým olejem nebo zálivku z jogurtu s živými bifidus kulturami (u sojových jogurtů mají živé kultury jen Sojade jogurty, ostatní jogurty mívají kultury pasterizované!). Jako přílohu si můžeme dát pohanku nebo quinou s mořskými řasami, ochucenou troškem česneku nebo křenu. Během dne je vhodné pít čaj lapacho či maté, zelené nebo bylinkové čaje nebo minerální vody. K večeři se pak naskýtá možnost pečené zeleniny jako jsou celerové řízečky nebo pečená dýně hokkaido s kukuřičnou kaší a houbami shiitake. Variant je spousta a i kdybychom nesplnili veškerá kritéria protikvasinkové stravy, důležité je, že působení kvasinek v organismu omezíme a eliminujeme na rozumnou míru. Z organismu je není možné nijak vypudit, výrazně však můžeme snížit jejich počet a uvidíme sami, že našemu zdraví to jen a jen prospěje! Po skončení protikvasinkové diety dodržujte i nadále hlavní popsané zásady zdravého stravování. Většina lékařů problém ignoruje nebo bagatelizuje a tak nezbývá, než sami vyzkoušet příznivé působení této stravy přesně dle hesla: sám sobě doktorem!

Diagnóza Kandida!

Především si jasně určete, jestli máte kandidozu nebo nikoli protože další opatření ke zlepšení stavu se budou podle výsledku dost lišit.

Nejčastěji jsou to trávicí obtíže hlavně po jídle s cukry, prblémy s kůží, alergie, vypadávání vlasů, svědění konečníku a dalších částí těla, bolesti kloubů, nervové obtíže, celková vyčerpanost apod. Jeden příznak však zdaleka nemusí znamenat že kandida je viníkem.

Jistý si budete, pokud u sebe najdete kombinaci příznaků a vše se potvrdíte testy. Ty jsem zde já i další lidé popisovali ale jde v zásadě o tyto způsoby:

  • plivací (salvia) test
  • test krve na mikroskopi s temným polem
  • klasické vyšetření z krve
  • vyšetření množství kyseliny vinné v moči

test příznaků: dejte si několik dní přísnou dietu bez sacharidů podle tabulky a následující den se doslova naperte vším co má cukr - klasický cukr, banány a další sladké ovoce, sušené ovoce, pečivo, brambory apod. Pokud se ten den nebo následující zhorší příznaky (nejčastěji trávení - průjem a plynatost, stav kůže apod), máte vcelku jistotu
Jednodušší test zde popisoval Vševěd a ten je že si prostě ráno na lačno vezmete několik kostek cukru. Při bežném stavu organizmu by nemělo dojít k porušení trávení. Pokud však začnete vypouštět plyny jak kdybyste snědl hrnec fazolí tak jste pravděpodobně dopřál krmivo kandidě.

Proti kvasinková strava a její zásady :

· žádné cukry, ani fruktóza nebo hnědý cukr, ani cukry obsažené v ovoci nebo umělá sladidla
· žádné výrobky z cukrem, marmelády, kompoty, kečupy s cukrem, žádný med
· žádný chléb, pečivo, těstoviny, výrobky z bílé mouky, z bílé rýže, omezeně celozrnné obilniny
· žádný alkohol, káva, černý čaj, slazené a instantní čaje, limonády
· žádné banány, mandarinky, hrozny, broskve a sterilované ovoce
· žádná antibiotika, opatrné používání antikoncepce (pozor na kortizon)
· žádný stres, místo stresu si vychutnejte živou stravu v příjemné a klidné atmosféře
 

Vhodné potraviny při proti kvasinkové dietě:

· jakákoliv čerstvá nebo vařená zelenina, čerstvé zeleninové saláty
· při vaření zeleniny je dobré šetrné dušení či vaření v páře, aby se zachovalo maximum vitamínů a minerálů, nevhodné je smažení
· místo brambor například topinambury, místo bílé rýže pohanka, jáhly nebo quinoa
· zelí a kysané zelí (největší nepřítel kvasinek!), cibule, česnek, zázvor, křen
· jakékoliv ořechy a semínka, ideální je používat také čerstvý či strouhaný kokos
· jogurty se živými kulturami, probiotické doplňky (např. lepicol), vláknina, psyllium
· ovoce jen kyselé – grapefruity, citrony, kyselé pomeranče nebo hroznové víno, kyselá jablka
· nápoje bez cukru, čaj lapacho, maté, zelené a bylinkové čaje
· zvýšený příjem minerálních látek jako hořčíku, draslíku, vápníku, vitamínů řady B
· používání přírodních doplňků stravy jako aloe vera, šťáva noni, extrakt z česneku
· je vhodné podpořit funkci jater extraktem z ostropestřece
· vhodné doplňky jsou také extrakt z grapefruitu, měsíčku, oregánový olej nebo koloidní stříbro
· používat čerstvé bylinky s antiseptickými účinky, oregáno, rozmarýn, meduňka a další
 

Postup pro dietu :

V úplně prvních fázích opravdu doporučuji fungicidy vynechat, jelikož sama dieta má za následek masivní úmrtnost kvasinek a tedy i dost neblahé následky zvané jako "die-off" efekt, tedy něco jako efekt vymírající kvasinky. Fungicidy vymlátí ještě více plísní a v některých případech může být vybíjení příliš rychlé a bude vám hodně zle a zatížíte své orgány. Jsou známé dokonce případy poškození jater nebo mozku, to jsou ale krajní případy.

 

Dle mého názoru je lepší postupný přechod, když člověk z běžné nebo fast foodové stravy přejde na čas na potraviny 0-3 bez fungicidů. To je zdravá strava s přiměřeným množstvím sacharidů, která sama o sobě bude mít svůj efekt. Tady doporučuji setrvat několik týdnů a sledovat jak se tělu daří. Zároveň s tím začít suplementovat molybden, který rozkládá jeden z hlavních toxinů, který kvasinka produkuje. Velmi však doporučuji onen molybden aspoň 150mcg denně a to co nejdříve. Pokud budete vybíjet kvasinku bude zátěž na játra a další orgány obrovská a molybden vám uleví. Do toho ihned zařaďte postupy na urychlení metabolismu těla tak aby se bordel z těla co nejrychleji vylučoval - sauna, pranajáma, čistící čaje, ostropestřec mariánský, hodně tekutin, pohyb, horko koupele střídající se se studenou sprchou, klystýry, játra apod.

 

Poté postupně přejít na 0-1 stále bez fungicidů, ty zařadit až poté, co přejde akutní die-off fáze, zpravidla několik dalších týdnů či měsíců. Fungicidy pak střídat a nekombinovat jich příliš mnoho naráz. Rozhodně ale není moudré brát velké dávky fungicidů a zároveň se cpát cukry, to je pomalá sebevražda, jak jsem již zmiňoval.

 

Nicméně pokud si chcete ověřit, zdali je candida Váš problém, praštěte do toho okamžitě bez příípravných fází. Ihned najeďte na přísnou 0-1 s velkou dávkou fungicidů. Pokud se vám během krátké doby udělá zle, zhorší se vaše dosavadní příznaky a přidají se některé další jako únava, ospalost, zhoršená koncentrace, podrážděnost, vyrážky atd., máte jistotu, že jste uhodil hřebíček na hlavičku. V tomto případě zvolnit a vrátit se k tomu co jsem psal.

 

Jak člověk reaguje na rychlé zařazení diety, nebo naopak přechod z přísné diety na vysoké množství cukrů, je jeden z nejprůkaznějších testů, zdali je jeho problémem kandidoza.

 

Shrnutí

1. detox a příprava na dietu -potraviny 0-3 a postupně zpřísnovat, přidávat antioxidanty, čistit játra a tělo, začít brát molybden

2. nájezd na dietu, potraviny 0-1 bez silných fungicidů. Možno ale užívat příprodní fungicidy jako česnek, cibule, porek, ředkve, zelí kysané a pít čaje jako lapacho, maté apod.

3. po odeznění nejhorších příznaků fáze vymírání kvasinky (týdny či měsíc nebo dva) přidat dom. kefír, probiotika a jemnější fungicidy jako je kokosový olej apod. a postupně začlenit i silnějí fungicidy jako je kys. kaprylová, grepové kapky, ořešák, oregánový olej apod. Ty nebrat současně ale vždy jeden a po několika týdnech vystřídat

4. Po stabilizaci stavu, většinou nekolik měsíců, někdy i rok postupně začleňovat potraviny 0-2 časem 0-3, vždy po jednom a sledovat stav, stále brát antioxidanty a cyklit fungicidy

5. Po naprostém a dlouhodobém vyléčení dodržovat zásady zdravé stravy a životního stylu, vyhýbat se zcela klasickému cukru a opatrně i s příliš sladkým ovocem jako jsou banány. Vyhýbat se ATB, stresu, fast foodu apod.

Kokosový Olej

obsahuje kaprylovou kyselinu, která působí proti bakteriím řady candida albicans. Má prokázané protiplísňové účinky, v malém množství je produkována i v lidském organismu, ale při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus v tomto boji podáváním kaprylové kyseliny nebo kokosového oleje. Kokosový olej má antibakteriální a antivirozní účinky a potlačuje i plísně a kvasinky (candidu), působí jako přírodní antibiotikum. Kromě toho pomáhá při nadváze a cukrovce, ale také stimuluje metabolismus a působí na správné zažívání. Velmi snadno se tráví a podobně jako jiné rostlinné oleje neobsahuje cholesterol, naopak obsahuje důležité mastné kyseliny, které jsou přínosem pro chod organismu. Kokosový olej vyrovnává kolísání hladiny cukrů v krvi a proto je přínosem nejen pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky. Kokosový olej přispívá také k hojení ran, léčení kožních infekcí a je velmi vhodnou výživou a ochranou kůže – v kosmetice je to jeden z nejdůležitějších přírodních olejů. V potravinářství je pak vhodným zpestřením kuchyně nebo může být zdravou náhražkou jiných olejů či tuků.

Kde získat energii ?

Jediné energeticky vydatné potraviny jsou, olej, ořechy a semena, ty zase mají mnoho tuků, které brání vstřebávání cukrů, čili zde to je ve vyvážené stravě bez velkých excesů.

Pokud máte problém s podvýživou tak jej dieta ještě může zhoršit - dbejte tedy na přísun dobrých tuků - lněný, kokosový, olivový, konopný olej apod. Bílkoviny získáte z domácího kefíru a jogurtu, ořechů a semen, sýrů (zde ale nastudujte které jsou vhodné), vajec a některých druhů zeleniny jako je třeba brokolice.

Nehubnout!

Ohledne nutričních hodnot potravin bude třeba trochu studovat. Pomůže vám kalkulačka na www.flora.cz nebo pokud zvládáte AJ tak perfektní info o hodnotách najdete zde: https://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2

Ohledně hubnutí platí co jsem psal - dobrý příjem kvalitních tuků a bílkovin, pravidelná strava 3x denně, pokud by nepomáhala zařaďte jednu či dvě svačiny. Pokud máte problém s podvýživou tak jej dieta ještě může zhoršit - dbejte tedy na přísun dobrých tuků - lněný, kokosový, olivový, konopný olej apod. Bílkoviny získáte z domácího kefíru a jogurtu, ořechů a semen, sýrů (zde ale nastudujte které jseou vhodné), vajec a některých druhů zeleniny jako je třeba brokolice.

Jídelníček.

Jídlo by Sakul:

Tedy zatím jen krátké shrnutí opatření, které se u mne prozatím ukázala být úspěšná.

 

Co se stravy týče, jím téměř výhradně potraviny skupiny 0 a 1 - tedy silně fungicidní a zcela bezrizikové. Občasně zabrousím do rizikovějších skupin a to jen v oblasti ořechů - mírně si dopřeji pekanové nebo kešu na zpestření.
 Jinak jsem vynechal i někdy tolerované grepy a další ovoce, pseudoobiloviny, brambory a obejdu se zatím bez mé oblíbené patlanice.

 

Naprostý základ tedy tvoří zelenina (vyjma mrkve a řepy). Důraz kladu na saláty (rukola, polníček, babyšpenát ...) a tu zeleninu aspoň mírně fungicidní - ředkev bílá a černá, pórek, brokolice ... ale zeleninu jím všechnu.
Ovoce, jak jsem již zmínil, zcela bez vyjímky vynechávám.

Hodně začleňuji sýry, necelou polovinu tvoří kozí a ovčí, zbylé polotvrdé nebo tvrdé a tučné (cokoli kvalitnějšího než eidam).

Týdně sním cca 6 vajec - syrových nebo povařených max 2 minuty.

Občasně si dám maso v podobě kachny nebo krůty nebo kuře v bio kvalitě.

Pravidelně přidávám semínka (především dýni a slunečnici) a snažím se s mírou ořechy - těch však jím více než bych chtěl a je to jeden z velmi mála škraloupů jinak v přísné dietě.

 

Velký důraz dávám na to, aby každé jídlo mělo aslepoň jeden fungicid v podobě česneku, cibule, oregana, chilli, bertrámu, zázvoru, kokos. oleje apod. Všude dávám čerstvou petržel nebo čerstvé oregáno.

 

Občasně popíjím fungicidní čaje jako lapacho nebo maté. Často piji zelený nebo bílý čaj či citrnádu s xylitolem nebo stevií.

 

Téměř denně vypiju velkou sklenici zeleninové šťávy z ředkve, celeru, zelí nebo okurky.

 

Suplementuji velké množstrví fungicidních doplňků - 1200mg kyseliny kaprylové, grepové kapky, biotin, síru apod a měsíc jsem užíval mms

Některé mé varianty jídel:

- Miska kysaného zelí, černá ředkev, kus sýra

- Miska mandlí, okurek, paprika, kozí sýr

- saláty z polníčku nebo baby špenátu a další zeleniny s dresinkem ze semínek (do mixéru hrst semínek dle libosti, olivový nebo lněný olej, zázvor, petržel a koření dle chuti - dobře rozmixovat buď na pastu do které se dá zelenina namáčet, nebo naředit vodou na dresing kterým se salát polije)

- salát z baby špenátu, černých oliv a se sýrem goudou ochucený chili

- salát z klasického špenátu, s okurkou, nastoruhaným křenem a tuňákem (opatrně) ochucený citronem

- Vejce, kysané zelí, zelenina

- Kachna na chilli s petrželí a česnekem, zelený salát s křenem nebo cibulkou

- nastrouhané zelí s chilli a citronem, sýr nebo vejce

- salát z mořských řasem, ochucený jabl. octem, křenem nebo wasabi a posypaný sluneč. semínky

. jako občasný dezert si připravuji čokoládu z raw kakaa, kokosového oleje nebo kak. másla, skořice a xylitolu a slunečnice nebo drcených ořechů

 

Snažím se experimentovat s různými kombinacemi zeleniny, většinou čerstvé, občas vařené nebo grilované, kořením a semínky. Kombinuji i se sýry nebo vytvářím různé dresingy z rozmixovaných třeba dýňových seminek anebo pikantní pasty z chilli či kari. Do toho pak zeleninu namáčím.

 

Přestože tato dieta může vypadat otravně, kupodivu mi neční žádné problémy. Jeden důvod je, že vzhledem k tomu jak mi zatím zdá se prospívá tak mě i motivuje u ní zůstat, ale zároveň mne po čase přešly větší chutě na sladké věci, ovoce, brambory apod. Zdá se, že s redukcí kvasinky se redukovala i touha po cukrech. Přestože si i takto jednoduchá jídla užívám, zmírňuje se mi nutkavost jíst - respektive téměř nemám už takovou tu žravost nebo nutkavost vlětět někam do fasfoodu a naprat se něčím smaženým nebo vybrat automat s cuktrovinkama.

 

Přestal jsem ztrácet váhu, která se ustálila na 54kg při 172cm.

 

Zpočátku jsem zcela zrušil alkohol, teď si o víkendu dopřeji dvě piva nebo sklenici vína.

 

Prozatím tedy takto, v případě dalšího zlepšování mého stavu a pozitivních výsledků dám dohromady komplexní zprávu s popisem jak se co vyvíjelo a jednotlivá protikvasinková opatření popíši podrobněji. Je toho totiž více, chci to však všechno pořádně prozkoumat a ověřit.

 

 

Články

Sakul – výběr potravin

Lněná semínka jsou OK, obsahují hodně omega3, lignany a kyanidy a všechny tyto látky mají alespoň nejaký význam v boji s kandidou. V žádném případě je však nemelte do zásoby a i zde s mírou.

Zeleninové saláty jsou určitě fajn, i když se mnou může někdo nesouhlasit,tak zelenina kromě té škrobnaté (mrkev, dýně, řepa a opatrně i s lilkovitými) musí tvořit základ stravy a není zde omezení pro množství. Sice obsahuje nějaké sacharidy ale zároveň má vlákninu která čistí střeva, cenné vitamíny a minerály, při kandidě extrémně důležité enzymy a stovky dalších látek. Zeleninu doplňte kvalitním tukem (hlavně kokosový a lněný), masem (ne vepřové) a bio vejci, plus občas přidejte semínka a ořechy, které nechytají tolik plísní (mandle, para ... raději ne vlašské, kešu a vůbec ne arašídy).

Rychlých výsledků lze dosáhnout také buď půstem anebo téměř nulovým příjmem sacharidů tedy pouze na masu a vejcích. Dlouhodobě je však takto možné slušně poškodit trávení a imunitní systém a navíc se se neřeší příčina problému.

 

Po pár týdnech diety začněte přidávat silnější fungicidy - grepové kapky, kys. kaprylová, oregánový olej apod. Raději ne vše naráz, mohlo by dojít k silné reakci na vymírající kandidu

 

Ječmen a jakékoli další obiloviny určitě ne. Pohanka, jáhly, quinoa, celozrnná rýže už jsou potraviny na individuální vyzkoušení a většinou je možné je zařazovat až po zmizení akutních příznaků - tedy jsou to tzv. přechodové potraviny, které po přísné fází je možné postupně zkušebně zařazovat a při návratu příznaků zase vysazovat.

 

Na druhou stranu jsou lidé, kterým konkrétně pohanka nedělá problém ani v prvních fázích diety, obecně se však ihned doporučit nedá.

Kvasinky - utajený nepřítel – blog.idnes /Rostislav Siksta

článek

Chronická rýma, zahlenění, kožní problémy, trávicí potíže, povleklý jazyk, bolesti žaludku, nadýmání, průjmy, svědění konečníku, svědění kůže, zvýšená lámavost nehtů a padání vlasů, tvorba lupů, přecitlivělost na zvuky a světlo, poruchy koncentrace, změny nálad, oslabení imunity, chronické infekce a záněty, vaginální záněty, pokles pohlavních hormonů, apatie, deprese. Máte některou z těchto obtíží a nedaří se vám ji stále vyléčit? Pak vězte, že může být způsobena bakteriemi candida albicans neboli kvasinkami, které většina lékařů nediagnostikuje nebo jim nepřikládá význam, ale jejich skryté a dlouhodobé působení může vyvolávat řadu vleklých potíží, jejichž škála je velmi široká. Neléčené pak mohou přerůst až do závažných onemocnění a přispívat i ke vzniku rakoviny – kvasinky jsou totiž plísně a produkují látky, jež jsou toxické a mohou působit rakovinotvorně.

Kvasinky jsou mikroorganismy, které má ve střevech v malém množství každý z nás. Problém však nastává, dojde-li k jejich přemnožení a zvýšenému výskytu jak ve střevech, tak v ústech nebo pohlavních orgánech. Mylně se však domníváme, že kvasinkové infekce nás prostě „postihly“, že jsme je někde chytili – není to tak! Výskyt kvasinek se zvyšuje hlavně po používání antibiotik a důsledkem nevyvážené, nesprávně sestavené stravy s přemírou cukrů a škrobů. Přemnožení kvasinek způsobuje kandidózu nebo mykózy, s nimiž má zkušenost spousta žen a často bezradně vzdává boj s neustále se vracejícími záněty. Řešení je přitom velmi jednoduché – naprostá změna jídelníčku.

 

Kvasinky mají rádi to nezdravé, co máme rádi my: cukr, škrobové potraviny (brambory, pečivo, těstoviny, veškeré potraviny z pšenice a dalších obilnin s obsahem škrobů), konzervované přislazované ovoce, sladkosti ve všech podobách, bílou mouku, bílou rýži, alkohol, kávu, černý čaj a jakékoliv slazené čaje, limonády a další nezdravé nápoje. I díky působení kvasinek máme při takovéto stravě stále chuť na další a další sladkosti, sladíme při každé příležitosti a hojně používáme právě potraviny s obsahem škrobu, který chutná kvasinkám. Je to jako začarovaný kruh, který nás nutí stále dokola používat tyto potraviny a chuť na čerstvé saláty, zeleninu, neškrobové obilniny (pohanku, jáhly, quinou) je něco, co je nám pak velmi vzdálené. Naopak, uděláme-li ten krok, který může opravdu doslova bolet a přeorientujeme se na čerstvé potraviny a bezlepkové, celozrnné obilniny, čerstvé saláty a syrové ovoce, neslazené čaje a zdravé nápoje, automaticky se zase snižuje chuť na sladké a nezdravé. Začarovaný kruh, nebo rovnice mezi vůlí a zdravím?

 

Kvasinky jsou skrytý nepřítel, ale jejich působení mnohé vypovídá o stavu naší trávicí soustavy a potažmo celého našeho organismu – protože ve střevech, kde kvasinky žijí, leží základ naší imunity. Ne nadarmo jsou propagovány potraviny s obsahem živých kultur bifidus a laktobacilus, protože stav našeho organismu stojí a padá se stavem našich střev. Kdo nejí syrové saláty, pestrý výběr zeleniny a ovoce, bezlepkové obiloviny a neomezuje příjem sladkostí, navíc s konzumací alkoholu nebo po léčbě antibiotiky, může mít problém. Kvasinky pak slouží jako indikátor toho, že něco je špatně a je nejvyšší čas s tím něco dělat. Týká-li se to kvasinek, které způsobily vaginální problémy nebo se přenesly na partnera ústy, pak je vhodné, aby protikvasinkovou dietu nasadil i partner, aby se případné problémy nevracely. Ať již máte problémy s kvasinkami v kterékoliv části těla (i „obyčejné“ svědění kůže u dětí může být vyvoláno právě kvasinkami!), je čas zapomenout na potraviny, které běžně jíte a popřemýšlet o svých stravovacích návycích.

 

Jakmile skončíte s přemýšlením, je namístě nasadit na nějaký čas speciální protikvasinkovou dietu, sestávající z naprostého omezení konzumace cukrů, škrobů a dalších zmíněných nezdravých potravin, které v organismu působí kyselinotvorně. Oproti tomu čerstvá zelenina a čerstvé zeleninové šťávy působí zásadotvorně. Při protikvasinkové dietě je však zakázána i většina ovoce, byť čerstvého, protože ovoce přirozeně obsahuje jednoduché cukry, tedy opět výživu pro kvasinky. Kromě vyjmenovaných potravin je tak při protikvasinkové dietě naprosté tabu i sladké ovoce jako jsou banány, mandarinky, hrozny, broskve a jakékoliv konzervované či zpracovávané výrobky z nich.

 

Pro to, abychom přemnožení kvasinek v organismu eliminovali, je zapotřebí obměnit potraviny takovými, které neobsahují škroby a cukry a nepůsobí kyselinotvorně. Naprosté tabu je chléb a pečivo ve všech formách, těstoviny nebo jiné výrobky z bílé pšenice i bílé rýže, stejně tak jako brambory. Rýži můžeme vhodně nahradit pohankou, jáhlami a quinoou nebo použít divokou („indiánskou“) rýži, výjimečně rýži celozrnnou. Vhodné jsou výrobky z kukuřice jako polenta, kukuřičné těstoviny nebo kukuřičná kaše. Základem by však měly být čerstvé zeleninové šťávy jako např. mrkvová, mrkvovo-celerová a další, pestrý výběr salátů bez majonéz, kyselé ovoce a jogurty nebo doplňky stravy s živými kulturami. Sám na sobě jsem si mohl ozkoušet, že nejdříve si člověk řekne, že když vyřadí všechny nevhodné potraviny, nebude mít co jíst, ale opak je pravdou. Je to síla zvyku, která nás nutí neustále konzumovat ty stejné potraviny – jsem přesvědčen o tom, že chléb je nejsilnější potravinová droga, silnější než proslulá chuť na čokolády! A samozřejmě podléháme našim chuťovým buňkám, které nemáme sílu zvládnout. Chceme-li se však zbavit svých potíží, mnohdy chronických, musíme překonat své stereotypy a přeorientovat se na potraviny, které našemu tělu jednoznačně prospějí. Můžeme zkusit protikvasinkovou dietu na 2 týdny nebo 2 měsíce, jakékoliv snížení počtu kvasinek je prospěšné, ale výrazný efekt je samozřejmě až po dlouhodobém používání. I po výrazné eliminaci kvasinek je však důležité dodržovat zásady zdravého a pestrého jídelníčku s důrazem na čerstvé zeleninové saláty, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, minimum škrobových potravin, omezený přísun pečiva a jen takovou chuť na sladké, kterou udržíme v mezích.

 

Jak by měl takový jídelníček při protikvasinkové dietě vypadat? Začít můžeme ráno bylinkovým čajem nebo čerstvou mrkvovou šťávou z odšťavňovače. Pak přijde vhod například kukuřičná nebo jáhlová kaše nebo miska jáhel s tempehem a kysaným zelím. K obědu bychom měli začít salátem – například z listového salátu, červené řepy, rajčat, mrkve, s troškou cibule nebo pórku. Zálivku můžeme vytvořit z rozmixovaných ořechů s olivovým olejem nebo zálivku z jogurtu s živými bifidus kulturami (u sojových jogurtů mají živé kultury jen Sojade jogurty, ostatní jogurty mívají kultury pasterizované!). Jako přílohu si můžeme dát pohanku nebo quinou s mořskými řasami, ochucenou troškem česneku nebo křenu. Během dne je vhodné pít čaj lapacho či maté, zelené nebo bylinkové čaje nebo minerální vody. K večeři se pak naskýtá možnost pečené zeleniny jako jsou celerové řízečky nebo pečená dýně hokkaido s kukuřičnou kaší a houbami shiitake. Variant je spousta a i kdybychom nesplnili veškerá kritéria protikvasinkové stravy, důležité je, že působení kvasinek v organismu omezíme a eliminujeme na rozumnou míru. Z organismu je není možné nijak vypudit, výrazně však můžeme snížit jejich počet a uvidíme sami, že našemu zdraví to jen a jen prospěje! Po skončení protikvasinkové diety dodržujte i nadále hlavní popsané zásady zdravého stravování. Sám jsem byl překvapen, kolik zdraví se skrývá v našich střevech a jak jednoduché je řešení. Většina lékařů problém ignoruje nebo bagatelizuje a tak nezbývá, než sami vyzkoušet příznivé působení této stravy přesně dle hesla: sám sobě doktorem!

Protikvasinková strava a její zásady

  • žádné cukry, ani fruktóza nebo hnědý cukr, ani cukry obsažené v ovoci nebo umělá sladidla
  • žádné výrobky z cukrem, marmelády, kompoty, kečupy s cukrem, žádný med
  • žádný chléb, pečivo, těstoviny, výrobky z bílé mouky, z bílé rýže, omezeně celozrnné obilniny
  • žádný alkohol, káva, černý čaj, slazené a instantní čaje, limonády
  • žádné banány, mandarinky, hrozny, broskve a sterilované ovoce
  • žádná antibiotika, opatrné používání antikoncepce (pozor na kortizon)
  • žádný stres, místo stresu si vychutnejte živou stravu v příjemné a klidné atmosféře

 

 

Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě:

  • jakákoliv čerstvá nebo vařená zelenina, čerstvé zeleninové saláty
  • při vaření zeleniny je dobré šetrné dušení či vaření v páře, aby se zachovalo maximum vitamínů a minerálů, nevhodné je smažení
  • místo brambor například topinambury, místo bílé rýže pohanka, jáhly nebo quinoa
  • zelí a kysané zelí (největší nepřítel kvasinek!), cibule, česnek, zázvor, křen
  • jakékoliv ořechy a semínka, ideální je používat také čerstvý či strouhaný kokos
  • jogurty se živými kulturami, probiotické doplňky (např. lepicol), vláknina, psyllium
  • ovoce jen kyselé – grapefruity, citrony, kyselé pomeranče nebo hroznové víno, kyselá jablka
  • nápoje bez cukru, čaj lapacho, maté, zelené a bylinkové čaje
  • zvýšený příjem minerálních látek jako hořčíku, draslíku, vápníku, vitamínů řady B
  • používání přírodních doplňků stravy jako aloe vera, šťáva noni, extrakt z česneku
  • je vhodné podpořit funkci jater extraktem z ostropestřece
  • vhodné doplňky jsou také extrakt z grapefruitu, měsíčku, oregánový olej nebo koloidní stříbro
  • používat čerstvé bylinky s antiseptickými účinky, oregáno, rozmarýn, meduňka a další

 

Tip pro Vás:

Kokosový olej obsahuje kaprylovou kyselinu, která působí proti bakteriím řady candida albicans. Má prokázané protiplísňové účinky, v malém množství je produkována i v lidském organismu, ale při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus v tomto boji podáváním kaprylové kyseliny nebo kokosového oleje. Kokosový olej má antibakteriální a antivirozní účinky a potlačuje i plísně a kvasinky (candidu), působí jako přírodní antibiotikum. Kromě toho pomáhá při nadváze a cukrovce, ale také stimuluje metabolismus a působí na správné zažívání. Velmi snadno se tráví a podobně jako jiné rostlinné oleje neobsahuje cholesterol, naopak obsahuje důležité mastné kyseliny, které jsou přínosem pro chod organismu. Kokosový olej vyrovnává kolísání hladiny cukrů v krvi a proto je přínosem nejen pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky. Kokosový olej přispívá také k hojení ran, léčení kožních infekcí a je velmi vhodnou výživou a ochranou kůže – v kosmetice je to jeden z nejdůležitějších přírodních olejů. V potravinářství je pak vhodným zpestřením kuchyně nebo může být zdravou náhražkou jiných olejů či tuků. Chcete-li podpořit své zdraví používáním látek obsažených v kokosu a nemáte-li po ruce kokosový olej nebo kaprylovou kyselinu, která je jeho výtažkem, můžete celý kokosový ořech rozbít a čerstvý nastrouhat – je to i velmi vhodná pochoutka nejen při protikvasinkové dietě a smlsnou si na ní jazýčky i těch nejmenších!

 

 

 

Dívka antikoncepce

článek

Kvasinky – Candida albicans jsou přítomny v organismu každého člověka. V malém množství jsou kvasinky neškodné, pokud ale dojde k přemnožení, zdravotní problémy jsou na světě. Zvláště často se kvasinky objevují u kojenců, starých lidí, jedinců s nadvávou, osob postižených cukrovkou, těhotných žen a těch, kdo užívají antibiotika. Kvasinky se také velice často objevují u osob s postižením imunitního systému nebo u pacientů léčených kortikoidy.

Kvasinky a jejich výskyt

Kvasinky se objevují ve střevech, pohlavních orgánech, ústech a v krku. Kvasinky při přemnožení můžou způsobit kandidózu, mykózu nebo kvasinkový syndrom. Pokud se nebudete bránit, kvasinky jsou schopny se dostat do krevního řečiště a odtud se mohou dostat do všech orgánů. Vlivem stresu, nesprávné výživy, užívání hormonální antikoncepce, nadměrná konzumace alkoholu, antibiotika to vše může počet kvasinek v těle rapidně zvýšit.

Kvasinky a jejich příznaky

Kvasinky mohou způsobovat projevy jako jsou kožní projevy - svědění, pálení, ekzémy, zarudnutí, některé formy akné (léčbě vzdorující akné, hluboké boláky) plísňová onemocnění kůže a nehtů. Svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos. Zvýšená lámavost nehtů, padání vlasů, tvorba lupů, suchá nebo naopak mastná pokožka hlavy. Svědění v úších, bolesti, záněty, ucpané uší, zvonění v uších, přecitlivělost na zvuky. Pálení a svědění očí, kruhy a váčky pod očima, slzení, přecitlivělost na světlo, červené oči, rozmazané vidění. Bolestivost kloubů a svlů, slabost, třes končetin.

Abnormální chuť na sladké a alkohol, zápach z ůst, nepříjemná chuť v ústech, tvorba aftů, povleklý jazyk, potíže při polykání, říhání, nadýmání (především po požití sladkých jídel), průjmy, zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost.

Opakující se záněty dělohy, vaginální záněty, zánět močových cest a vaječníků, pokles tvorby pohlavních hormonů, poruchy menstruace, bílý, sýrovitý výtok v oblasti ženských pohlavních orgánů, doprovázen svěděním.

Přibírání či naopak bezdůvodné ubývání na váze, nechutenství či neodolatelná chuť k jídlu (především na sladké). Zduřelé uzliny, studené nohy a ruce, zimouřivost, nízká tělesná teplota, opuchlý obličej, pocení, tvorba modřin, otoky, nízký či vysoký krevní tlak.

Kvasinky také způsobují deprese, zapomnětlivost, poruchy koncentrace, zmatenost, apatie, nespavost, změny nálad, ospalost, halucinace. Následkem celkového oslabení imunitního systému se objevují alergie, chronické záněty a jiné nemoci.

Kvasinky a jejich léčba

Kvasinky a jejich léčba musí být vždy doplněna protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které z jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka. Ideálními nepřáteli kvasinek jsou kysané zelí, cibule a pórek, česnek a křen, bílý jogurt s živými kulturami.

Vhodné potraviny pro kvasinky

Nejlépe čerstvá zelenina a pokrmy z ní připravené - artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ). Ovoce - citróny, grepy, kyselé hrušky a jablka. Koření - čerstvé bylinky, křen, pepř, sůl, majoránka, hořčice ( velmi ostrá ), ocet, tymián, vanilka. Živočišné produkty - jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina. Celozrné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka. Nápoje - čaj lapacho, čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů). Semena a ořechy: burské oříšky, dýňový semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískovéoříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy. Sladidla: mléčný cukr, umělá sladidla.

Nevhodné potraviny pro kvasinky

Cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový), cukrovinky hroznový cukr, řepný cukr, koláče, med, ovocný cukr – fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, výrobky s cukrem, instantní kakao. Banány, mandarinky, hrozny, broskve, kompoty, džemy, konzervované ovoce, koncentrované šťávy. Konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem. Bílá mouka, loupaná rýže, obilné klíčky, těstoviny z bílé mouky. Alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

Aby byla protikvasinková dieta účinná, musíte ji dodržet nejméně tři měsíce. Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě. Aby kvasinky neměli šanci.